logo

“Sense ficció” de TV3 estrena “Frankenstein-04155

“Sense ficció” estrena “Frankenstein-04155” i “Iak-42”

Documentals d’investigació sobre l’accident del tren d’alta velocitat Alvia, prop de Santiago de Compostel·la, el 2013, i de l’avió Iak-42 el 2003.

“FRANKENSTEIN-04155′”
EMISSIÓ: Dimarts 29 de gener, a les 21.55, a TV3
INTERNET: 30 dies a la carta

 

Què va passar en l’accident del tren d’alta velocitat que va descarrilar a Santiago de Compostel·la el 24 de juliol del 2013, en què van morir 81 persones?

 

El tren Frankenstein

“Frankenstein-04155” és un documental d’investigació que narra la història que s’amaga darrere de l’accident del tren d’alta velocitat que va descarrilar prop de Santiago el 24 de juliol del 2013 i que va causar 81 morts i 140 ferits. L’Alvia S-730 va encarar la corba d’A Grandeira a 191 km/h enlloc dels 80 permesos i va sortir de la via bolcant la màquina i bona part dels vagons. En un primer moment tota la culpa va recaure sobre el conductor per haver-se saltat la limitació de velocitat, però el documental demostra que no en va ser l’únic responsable.

 

Presses i negligències

Les presses per inaugurar la línia entre Madrid i Ourense van fer rebaixar els estàndards de seguretat, tant del comboi com del tram final de la línia, on no es va instal·lar el sistema de seguretat ERTMS que frena automàticament els combois en cas d’inacció del maquinista. El documental aporta proves que la tragèdia va passar per una cadena d’errors i negligències, responsabilitat d’ADIF, Renfe i el Ministeri de Foment. El conductor del tren en va ser simplement l’última peça de la cadena.

El títol del documental fa referència, d’una banda, al número de registre de l’Alvia (04155) que va descarrilar i, d’una altra, al sobrenom “Frankenstein” amb el qual era anomenat el model Alvia S-730, l’accidentat, per molts dels maquinistes i un exdirectiu de Renfe perquè estava fet a base de fragments d’altres trens. Estudis recents demostren que una d’aquestes peces va contribuir de manera decisiva que el comboi descarrilés. El documental revela, entre altres dades, que el model de tren Alvia pesa 32 tones més del que permet Renfe en la seva pròpia documentació.

 

Un documental d’investigació

“Frankenstein-04155”, del director gallec Aitor Rei, és fruit d’un treball d’investigació de més de 4.000 hores i dos anys de rodatge.

 

Què hi ha darrere de l’accident ferroviari més greu de la democràcia espanyola?

Premis
Premi del Públic, XXIX Festival Cineuropa de Santiago de Compostel·la
Menció Especial del Jurat, 60 Seminci, Setmana Internacional de Cine, Valladolid
Millor llargmetratge, Festival V Primavera do Cine

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Aitor Rei
Fotografia: Mighele de Currás & César Seijas
Direcció artística: Boneca Lareta
Música: Anxo Graña
So: Omar Rabuñal Varela & Borja Freire
Muntatge: Mighele De Currás & Aitor Rei
Grafismes: Ghe Design
Investigació: Jesús Domínguez & Aitor Rei
2015
Una producció de Boneca Lareta

Més informació
Web: https://www.frankenstein04155.com/

Comentarios cerrados